Vergroening daken

De familie Wolters en Depovere hebben het idee opgepakt om de daken van garages te vergroenen:

“In onze prachtige wijk zien we steeds meer zaken die met duurzaamheid te maken hebben. Mensen investeren in zonnepanelen, waarschijnlijk ook in nieuwe CV ketels of warmtepompen en wellicht dat hier en daar bewoners al wat tegels hebben ingeruild voor groen. Zoals jullie ook weten is Huijbergen in de zomer over het algemeen droog. Voor zowel het zicht als het milieu zou een kleine investering in groene platte daken in onze wijk kunnen bijdragen aan de duurzaamheid en de ervaring van prettige leefomgeving.

Er is bij ons het idee gerezen om de daken van onze garages te vergroenen door deze van sedumplantjes te voorzien. Een heel bekende en beproefde manier om daken te vergroenen zodat deze water vasthouden. De voordelen voor bewoners om hun daken te vergroenen zijn:

Absorbeert regenwater en houdt dit vast. Hierdoor worden pieken in regenval opgevangen en langer gebufferd ipv direct afgevoerd.
Verlengt de levensduur van je dakbedekking.
Is een extra laag isolatie, zowel voor geluid als voor temperatuur. Dat betekent minder koud in de winter en koeler in de zomer in de ruimte onder het dak.
Goed voor milieu en biodiversiteit.
Luchtzuivering, opname fijnstof uit de omgeving
Verlaagt de temperatuur van de omgeving. Dit is met name van belang bij warme zomers.
Positief effect op gezondheid en welzijn. Een groen dak is ook gewoon mooier om naar te kijken dan het standaard dak-bitumen
Verhoogt het rendement van zonnepanelen.
Natuurlijke brandwerende laag ivm het vele vocht wat ze vast houden
Vermindering van CO2 door het vastleggen ervan in de plant
Verhoogt de waarde van je pand of woning. Ook omdat het er gewoon mooier uit ziet.
Eenvoudig aan te leggen.

Voor de volledigheid zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen:

Kosten, het leggen zonder subsidie voor een garagebox van 18m2 kost tussen de EUR 700 en EUR 1300.
Dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen. (daar lijkt het wel op maar is een punt om na te laten kijken)
Bij lekkage moeilijker zoeken naar lek en meer werk.
Er is wat onderhoud noodzakelijk. (hele lange droge periodes wat water bijgeven en 1 x per jaar mesten)

Dit kunnen wij natuurlijk alleen doen maar we zijn benieuwd of we dit eventueel als collectief kunnen doen, gezien we dan meer effect bereiken qua vergroening en de kosten tegelijkertijd voor iedereen laag blijven. Daarnaast is er momenteel een subsidie vanuit de provincie beschikbaar die 60% van de subsidiabele kosten dekt. In principe zijn de aanschafkosten van de cassettes met de plantjes subsidiabel. Het installeren niet en wordt vooral door de mensen zelf gedaan. Het aanleggen (plaatsen van cassettes) is eenvoudig.”

Geinteresseerden kunnen dit laten weten door een email te sturen naar info@stemarie.nl. Wij verzamelen de adressen en geven deze dan door aan fam. Wolters.